Wonen als aan de Middellandse Zee | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

Wonen als aan de Middellandse Zee

Het hele jaar vakantiegevoel

Hou je van een vakantie aan zee en wil je in de zomer ook thuis de Mediterraanse atmosfeer niet missen? Wil je jezelf het liefst de hele tijd net als aan de Spaanse Riviera voelen? Het is makkelijker dan je denkt! We laten je zien met welke kleuren, materialen en decoratieve elementen je jouw huis een Mediterraanse ambiance geeft.

Je kent het zeker wel: de vakantie is nog maar net voorbij, de zon en het strand zijn al weer ver weg maar jij zou willen dat je nog een keer op vakantie kon. Helaas is dat meestal niet mogelijk. Werk, familie en het alledaagse leven houden je vast en het staat in de sterren geschreven wanneer je de volgende keer het ruisen van de zee zult horen. Dit is echter geen reden om triest te zijn, want je kunt heel eenvoudig je eigen persoonlijke Mediterraanse vakantieparadijs creëren. We verklappen je hoe je met meubels, decoratie-elementen, planten en foto’s die Mediterraanse atmosfeer rechtstreeks in huis brengt.

Waarom alleen in de tuin? Een hangmat is ook in huis snel opgehangen
Waarom alleen in de tuin? Een hangmat is ook in huis snel opgehangen.

Hoe je Mediterraanse kleuren in huis haalt

Met de Mediterraanse kamer associëren we meteen het blauw van de golven en het wit van de witgekalkte huizen, die we vooral in Griekenland, Zuid-Spanje en Italië vinden. Maar niet alleen Griekse kleuren wekken het Mediterraanse gevoel in je huis tot leven. Het Mediterraanse gebied is erg groot, het strekt zich over verschillende landen uit en herbergt verschillende culturen. Net zo divers als de culturele invloeden, die zich in het Middellandse Zeegebied vermengen, zijn ook de kleurvariaties.

Begin met de hoofdkleuren blauw en wit, voordat je je decoratie kiest
Begin met de hoofdkleuren blauw en wit, voordat je je decoratie kiest.

Van blauw en wit tot groen, lavendel en terracotta heb je een grote keuze uit kleuren waarmee je je huis kunt verven. Oker in z’n verschillende nuances is overigens één van de meest geliefde Mediterraanse kleuren: gele oker maar ook de rijke orange-, rood en bruinnuances van die kleur geven je huis een warme, zonnige atmosfeer waarin je je echt goed kunt voelen. Misschien wil je de muren verven en op die manier de Mediterraanse kleuren laten werken. Als je het liever toch wat meer neutraal wil, kun je de muren wit schilderen of kalken, dat is ook een uitstekende techniek voor een Mediterraanse look. De kleuren gaan dan een rol spelen in de vorm van kussens, hoezen, plaids, tapijten of gordijnen.

De Mediterraanse look maakt een veelvoud aan kleuren en strandhuiselementen mogelijk.
De Mediterraanse look maakt een veelvoud aan kleuren en strandhuiselementen mogelijk.

Waarom hout, steen en ijzer je gelukkig maken

Net zo natuurlijk als de kleuren, zijn ook de materialen waarmee je een Mediterraans gevoel schept. Erg geliefd is hout van de olijfboom, pijnboom en walnootboom. Houten elementen in je woning creëren niet alleen een mooie Mediterraanse sfeer, maar ze hebben ook nog veel andere voordelen. Houten meubels hebben een positieve invloed op het woonklimaat, ze reguleren de luchtvochtigheid, verbeteren de hygiëne in de kamer en zelfs de slaapkwaliteit. Ze hebben ook andere voordelen voor de gezondheid: ze veroorzaken bijvoorbeeld geen allergieën. Met houten meubelen kies je in ieder geval voor een natuurlijke en duurzame inrichting, die met je individuele smaak overeenkomt en waar je lang plezier van zult hebben.

Houten meubels staan niet alleen mooi naast wit en blauw, maar zijn ook goed voor je welzijn
Houten meubels staan niet alleen mooi naast wit en blauw, maar zijn ook goed voor je welzijn.

Andere natuurlijke materialen die de Mediterraanse levensstijl weerspiegelen, zijn rattan en riet, waterhyacintvezels en biezen. Een rieten stoel of een tapijt van sisal zal zeker goed staan tussen je vier muren! Ook steen mag bij een Mediterraanse indeling niet ontbreken: aardewerk, terracotta en keramiek zijn in je woning te vinden in de vorm van vazen, tegels en schotels. Ten slotte kun je ook gebruik maken van smeedijzeren meubels. Vooral op het balkon of in de tuin staat een smeedijzeren tafel met bijpassende tuinstoelen geweldig!

Natuurlijke materialen zoals riet, steen en keramiek versterken de Mediterraanse belevenis van de landhuis-look
Natuurlijke materialen zoals riet, steen en keramiek versterken de Mediterraanse belevenis van de landhuis-look

Alleen de werking van een spiegel spreektt gericht als deco-element: kleine kamer lijken door spiegels meteen groter. Stel of hang je spiegel zo op, dat hij je raam reflecteert en je vindt je ruimte lichter en groter. Lage kamer kun j euitstrekken als je spiegel loodrecht ophangt.

Je nieuwe huisgenoten heten olijf, lavendel en agave

De vegetatie aan de Middellandse Zee bestaat uit veel struiken, bloemen, kruiden en bloemen, die zich ook in je huis prima kunnen voelen en die jou een goed gevoel geven. Zoek verschillende planten uit (afhankelijk van de plek en lichtomstandigheden) en plaats ze op het balkon, bij het raam of op een andere geschikte plek in de kamer. Olijfboompjes, oleander, keukenkruiden zoals roosmarijn en basilicum zien er niet alleen leuk uit, maar verspreiden ook een aangename geur.

Geur en kleur van planten zijn belangrijk voor een ontspannen atmosfeer
Geur en kleur van planten zijn belangrijk voor een ontspannen atmosfeer

Je kunt zelfs citroen- en sinaasappelbomen houden of voor een palm of agave kiezen. Die laatste stamt weliswaar oorspronkelijk uit Mexico, maar hij is ook in het Middellandse Zeegebied ingeburgerd geraakt en zal zeker niet misstaan in je Mediterraanse woning. Vergeet niet om je planten regelmatig water te geven en te bemesten. Als je ze op het balkon houdt, moet je weten of ze winterhard zijn. Niet alle planten overleven de Nederlandse winter buiten en daarom kun je ze tijdens het koude seizoen het beste in huis of in de kelder zetten. Een kleine tip: potten van terracotta, waterhyacintvezel of gevlochten bast versterken de Mediterraanse look en bieden een mooi huis voor je planten.

Trakteer je gasten een keer op water met citroen uit eigen tuin
Trakteer je gasten een keer op water met citroen uit eigen tuin

Mediterraanse decoraties zet je eenvoudig zelf in elkaar!

Als je kleuren en meubels hebt gekozen, komen we eindelijk bij de decoratie. Het decoreren is erg leuk, omdat het makkelijk en snel gaat en omdat je heel eenvoudig kunt variëren. Overdrijf het alleen niet: teveel decoratie ziet er snel overvol en kitscherig uit, terwijl de Mediterraanse stijl eerder ontspannen en luchtig moet zijn. Zeer geschikt voor decoratie zijn natuurlijk terracotta vazen, decoratie-objecten van glas, hout of aardewerk, mozaïek of een paar Spaanse en Portugese tegels, die je aan de muur naast je foto’s hangt.

Kleine flesjes, schalen en schelpen zijn goedkoop en hebben een groot effect
Kleine flesjes, schalen en schelpen zijn goedkoop en hebben een groot effect

Als het budget beperkt is, kun je je decoratie eenvoudig zelf in elkaar zetten met objecten die je tijdens de afgelopen vakantie hebt gevonden en een paar hulpmiddelen uit de decoratie-vakhandel. Wat denk je van een doe-het-zelf-mobile die je van schelpen, kleine stukjes drijfhout en stenen maakt? Een ander mooi idee is een terrarium met Mediterraanse gevonden objecten te decoreren. In de decoratiewinkel haal je zand en bij de bloemenzaak op de hoek kleine vetplantjes, die je samen met schelpen in het terrarium plaatst. Als alternatief is ook een houten kweekbakje denkbaar, of je neemt een houten schaal, vult die met zand en zet er een paar waxinelichtjes in. Zo heb je jouw persoonlijke zandbak en tegelijkertijd leuke verlichting.

Wees creatief en zet met gevonden objecten uit de vakantie je eigen decoratie in elkaar
Wees creatief en zet met gevonden objecten uit de vakantie je eigen decoratie in elkaar

Hoe je met Mediterraanse thema’s je muur mooi kunt maken

Als het om de muur gaat, is een mooie kleur niet genoeg. Accenten en structuur krijg je het beste met foto’s. Er zijn zoveel thema’s die je keer op keer naar de Middellandse Zee voeren, als je ze maar goed tot hun recht laat komen. Zitten er ook boten, vissen, lagune’s, stranden en de verplichte zonsondergang in jouw doos met foto’s? Des te beter!

Mediterraanse foto’s zijn het belangrijkste voor deze decoratiestijl
Mediterraanse foto’s zijn het belangrijkste voor deze decoratiestijl

In onze winkel kun je jouw fotothema’s op doek, acrylglas, forex of dibond laten drukken en zelfs inramen. Kies je mooiste thema’s uit en creëer je individuele fotogalerij. Misschien wil je alleen één foto op een groot scherm, die de atmosfeer in de kamer in z’n eentje bepaalt? Of wil je liever je muur volhangen met veel verschillende foto’s? Creëer je eigen individuele ambiance!

Creatief geordend of een paar grote foto’s; wat past bij jouw huis?
Creatief geordend of een paar grote foto’s; wat past bij jouw huis?

Met deze tips slaagt jouw Mediterraanse make-over

Hebben we je geïnspireerd? Begin meteen, volg onze tips en in een mum van tijd geef je jouw huis een leuke Mediterraanse make-over. Nu kun je rustig achterover leunen met een glas limonade of wijn en in je eigen persoonlijke vakantieparadijs over de volgende vakantie aan de Middellandse Zee dromen!