Versieren met bloemen | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

Versieren met bloemen

Levendige versiering voor je eigen vier muren

In een struik, in je eigen serre of als print: bloemen vormen een prachtig onderdeel van je decoratie waarmee je van je huis een bloemenweide of een jungle maakt. Hortensia’s, rozen, lelies of orchideeën, … welke ook je lievelingsbloemen zijn – met onze ideeën maak je je eigen bloemenparadijs!

Hoe schik je snijbloemen?

Een tuil bloemen brengt direct meer levensvreugde in je woning. Plaats een grote tuil op een prominente plaats of een aantal kleinere tuilen in goedgekozen hoeken, als je een vrijere sfeer verkiest. Een kleine tip: knip de steeltjes bij zodra je thuiskomt en plaats de bloemen in het water. Wacht echter ongeveer een half uur voor je de bloemen gaat schikken. Bij bloemen die veel drinken, kun je ook een kruis onderaan de steel kerven. Op die manier kunnen ze meer water opnemen.

Kerf de steeltjes thuis direct in, zodat je bloemen langer houden.
Kerf de steeltjes thuis direct in, zodat je bloemen langer houden

Als je dan de bloemen gaat schikken, kun je gewoon klassiek een vaas kiezen. Er bestaat een enorme waaier aan kleuren, vormen en materialen. Je vindt er vast een leuke. Als je vazen maar saai vindt, zijn er hopen andere mogelijkheden. Gebruik een stenen kruik of een geëmailleerde melkkan van de rommelmarkt. Flessen steken vazen al een tijdje naar de kroon: verwijder de etiketten van de wijn- of waterflessen die overbleven van je vorige feestje en gebruik ze voor een enkele bloem met lange steel. Ook schalen zijn een leuke manier om bloemen te schikken. Gebruik bloemen in verschillende kleuren, vul de schalen met water en plaats de bloemen erin, en daar heb je je eigen kleine vijver.

Vazen zijn te saai? Met flessen of kopjes ben je helemaal in
Vazen zijn te saai? Met flessen of kopjes ben je helemaal in

Heb je al een serre?

Serres ken je enkel uit de tuin of van een grote plantage? Ondertussen zijn er ook mini-serres voor in huis, en daarin kun je veel meer laten groeien dan enkel keukenkruiden. De kleine serres bestaan uit metaal, hout en glas, zijn aantrekkelijk en modern en bieden heel wat mogelijkheden om je eigen mini-tuintje telkens opnieuw vorm te geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Mediterraan landschap? Kies lavendel, rozemarijn, basilicum en salie en versier je Mediterrane tuin verder met stenen, stukjes drijfhout en schelpen. Heb je liever iets tropisch, kies dan voor mini-orchideeën en varens – die gaan heel mooi samen en leveren een prachtig landschap op.

Mini-serres voor je woning zijn zowel geschikt voor kruiden als voor decoratieve landschappen met bloemen
Mini-serres voor je woning zijn zowel geschikt voor kruiden als voor decoratieve landschappen met bloemen

Heb je weinig tijd om voor je tuin te zorgen en zoek je iets met weinig werk, dan kun je ook een moslandschap maken. Het volle groen past geweldig in je serre en heeft verder geen zorg nodig. Als je budget beperkt is of je graag een originele serre wil, kun je ook gewoon een eigen huisje bouwen. Neem een leuke taartschotel en een glasstolp – in deze geïmproviseerde serre plaats je bijvoorbeeld seringen en pioenrozen in kleine waterglaasjes en schik je losse bloesems op de schotel.

Het gaat ook met minder werk – mos en cactussen zorgen voor mooie landschappen
Het gaat ook met minder werk – mos en cactussen zorgen voor mooie landschappen

Leer de Japanse kunst van het bloemenschikken

Heb je zin om je verder bezig te houden met bloemen schikken en om je woning een minimalistische, Aziatische touch te geven, dan moet je aan Ikebana gaan doen. Deze Japanse kunst diende oorspronkelijk om de natuur in de woonkamer te brengen en tegelijk een gevoel van kosmische orde te verkrijgen. In het arrangement laat je je verhouding met de natuur zien en krijgen je emoties vrij spel. Ikebana werkt altijd met seizoensbloemen. Je probeert de opbouw, het ritme en de kleuren harmonisch met elkaar te verbinden. De typische drie lijnen zijn heel belangrijk. Naast de bloesems spelen ook de steeltjes en de blaadjes, de twijgen en de vaas een belangrijke rol.

De Japanse bloemschikkunst Ikebana betekent letterlijk “levende bloemen”
De Japanse bloemschikkunst Ikebana betekent letterlijk “levende bloemen”

De kunst van het Ikebana is zeer meditatief en biedt naast een mooi eindproduct ook een fijne bezigheid. Je kunt zelfs cursussen in Ikebana volgen als je dit echt wil leren! Het is natuurlijk niet nodig om er een wetenschap van te maken. Haal steekmoes in de vakhandel, zoek takjes en je lievelingsbloemen. Lelies, aronskelken, primula’s of takjes kersenbloesem – alles mag! Schik de bloemen en takjes naar je smaak op het steekschuim en plaats je kunstwerken in een leuke vaas of schaal.

Plaats je planten in leuke vazen naar oude traditie
Plaats je planten in leuke vazen naar oude traditie

Waarom kamerplanten weer in zijn

Lange tijd golden kamerplanten als kneuterig en werden eerder geassocieerd met stoffige bureaus op de belastingsdienst dan met een gezellig thuis. Sinds een jaar zijn kamerplanten echter weer helemaal terug. De reden daarvoor is de weldadige werking van planten: ze verbeteren het klimaat van de kamer en verhogen het welzijnsgevoel. Al naargelang hoeveel plaats je ter beschikking hebt, kun je je helemaal uitleven en je woning in een oerwoud veranderen! Kies varens, verschillende palmen en een alocasia, en combineer de groene planten met kleurrijke bloemen voor een sterker tropisch gevoel. De gatenplant is erg geliefd omdat ze weinig onderhoud vergt maar ook de clusia voelt zich goed in huizen, omdat ze niet in volle zon mag staan en halfschaduw verkiest.

Combineer palmen en varens met kleurrijke bloemen voor een optimale sfeer
Combineer palmen en varens met kleurrijke bloemen voor een optimale sfeer

Andere kamerplanten die je in de woning kunt plaatsen zijn de sanseviera en de anthurium. Houd je van een trendy etno-look, kies dan cactussen, vetplanten en agaves en schik deze in zandkleurige potten. Voor liefhebbers van de Middellandse Zee zijn olijfboompjes bijzonder geschikt, die je in de zomer op het balkon kunt plaatsen. Welke kamerplant je ook kiest, combineer ze altijd met snijbloemen of andere bloemenarrangementen om te zorgen voor kleuraccenten.

Test kleurcombinaties met potplanten en snijbloemen
Test kleurcombinaties met potplanten en snijbloemen

Bloemen aan het raam, op de muur en de sofa

Je hebt geen groene vingers, maar wilt toch kleurrijke bloemendecoraties? Geen probleem, je hoeft geen echte planten in huis te halen om te genieten van orchidee, roos & Co. Bloemenprints zijn een steeds wederkerende trend. Op tapijten, gordijnen of kussenslopen: er is een reusachtige keuze aan kleuren en motieven die passen bij elke inrichting. Verkies je vintage landhuisstijl dan bevelen we je zachte prints aan met bloemen, rozen of witte bloesems. Kies halftransparante, witte gordijnen met een bloemenprint en accentueer de sofa met leuke nieuwe kussenslopen.

Versier zowel gewoon als apart met bloemenmotieven op een fotokussen
Versier zowel gewoon als apart met bloemenmotieven op een fotokussen

In onze Shop kun je je geliefde bloemenmotief van vorige vakantie overigens ook op een kussen laten drukken en zo je woning nog meer naar je eigen smaak decoreren! Kopjes met bloemenmotieven zijn ook een leuk idee: zoek leuke foto’s en laat ze bij ons op een kopje drukken! Wil je graag een tropisch gevoel creëren dan kun je een hele muur bekleden met een tapijt van blaadjes en bloesems. Om het geheel niet al te kleurrijk en overheersend te maken, kies je een stijl en een kleurenbereik om mee te werken. Plaats gerichte accenten en bedenk dat eenvoud siert.

Breng kleur in je dagelijks leven – kleurrijke motieven op je kopjes
Breng kleur in je dagelijks leven – kleurrijke motieven op je kopjes

Vind de passende kaders voor je bloemen

Tenslotte willen we je nog een laatste mogelijkheid voorstellen om te decoreren met bloemen: foto’s van bloemen geven de sfeer van de vrije natuur weer en maken je kamers veel persoonlijker en gezelliger. Er zijn veel mooie kunstwerken met bloemenmotieven maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan: maak een uitstapje naar het platteland en ga op fotosafari. Maak foto’s van magnolia’s, van een kleurrijke zomerweide, van velden vol lavendel of van tropische bloemen tijdens je volgende vakantie. Je kunt ook je tuin in een fotostudio veranderen en de rozen fotograferen waar je zo hard aangezwoegd hebt. Bij ons kun je die foto bestellen in de gewenste grootte op doek, forex of acrylglas en alu-dibond om je woonkamer mee te versieren! Laat je fantasie de vrije loop en versier met bloemen. Ga ervoor en werk je ideeën uit!