De Winnaar van de Kleurentrend 2016 | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

De winnaar van de kleurentrend 2016

Welke kleur is toonaangevend voor het jaar?

De lente is hier en je plant een grote lentekuis. Waarom geen gebruik maken van deze kans om een nieuwe laag verf in je woonkamer aan te brengen om de lente te verwelkomen? Laat je inspireren door de spannende kleurentrends van 2016 en vind de beste kleuren voor jouw thuis!

Zwart of wit? Waarom niet beide?

Zwart en wit is één van de belangrijkste en meest flexibele kleurentrends van 2016. Strikt genomen, is geen van beide echt een kleur, want je vindt hen niet terug op het kleurenwiel. Ze hebben echter allebei een immense invloed op de sfeer en de uitstraling van een kamer. Wit brengt een gevoel van ruimte en puurheid met zich mee, zwart is mysterieus en ondoordringbaar, maar ook erg praktisch in de juiste combinaties.

Zwart, wit en de tussenkleur grijs zorgen voor een prachtige achtergrond voor kleurrijke accenten met hun kleurenneutraliteit, en kunnen gecombineerd worden met alle kleuren en patronen. Het maakt niet uit of je een rustieke stijl verkiest, houdt van een hip, stedelijk design, of geniet van een klassiek moderne levensstijl.

 Zwart en wit is tijdloos als een neutrale basis voor kleurrijke accenten
Zwart en wit is tijdloos als een neutrale basis voor kleurrijke accenten.

Gecombineerd met hout, rotan en andere natuurlijke materialen, brengen zwart en wit het landelijk chique up to date, terwijl sterke kleurenaccenten in geel of roos op de muren, of als een statement een meubelstuk, bijdragen aan een jonge stedelijke levensstijl. Zwart en wit geven je flat een ingetogen, en toch huiselijke toets in combinatie met donker hout en subtiele patronen.

Ook muren en meubels kunnen bijdragen aan de zwarte en witte stijl: zwarte schoolbordverf is een geweldig idee voor de werkruimte. Terzelfdertijd beschik je over een plat zwart oppervlak dat ook praktisch is. Om extreme contrasten te vermijden, kan je gebruik maken van grijze tinten. In plaats van een puur wit te gebruiken, kan je tinten aanbrengen zoals ivoor of eierschaal.

Colour-blocking brengt leven in je huis

Colour-blocking is al extreem hip in de modewereld, en nu kan je de wilde kleurenmengeling ook in je flat aanbrengen: sterke, heldere kleuren herinneren ons aan de natuur, zomer en zorgenvrije uren die ons in een goed humeur houden. Blauw, geel, rood of groen versieren volledige muren, domineren een kamer in de vorm van een statement meubelstuk of blaast nieuw leven in interieurontwerp.

De modetrend “colour-blocking” heeft zich een weg gebaand in onze huizen
De modetrend “colour-blocking” heeft zich een weg gebaand in onze huizen.

Als je van luide kleuren houdt, kan je aqua met helder magenta stralend geel combineren en je huis in een zee van kleuren omtoveren. Als algemene regel kan men stellen dat kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel, ideaal geschikt zijn om gecombineerd te worden en een effectief contrast te bouwen om een positieve sfeer te creëren.

In plaats van aanvullende kleuren, kan je kleuren combineren uit dezelfde kleurenfamilie
In plaats van aanvullende kleuren, kan je kleuren combineren uit dezelfde kleurenfamilie.

Indien je niet zo moedig bent, kan je nog steeds mooie colour-blocking resultaten bekomen als je verschillende tinten van dezelfde kleurenfamilie kiest. Combineer geel met oranje en rood en je flat ziet er heerlijk nieuw en modern uit. Experimenteer eerst met kleine meubelstukken en accessoires zoals vazen, decoratieve kisten of foto's om te zien welke kleurencombinaties het best bij je passen en welke kleuren net niet werken. Van zodra je jouw keuze gemaakt hebt, kan je je muren schilderen of je nieuwe sofa kopen.

Ga blauw - maar met petroleum!

Blauwe tinten bevinden zich onder de mooiste levende trends van 2016. Ze brengen een gevoel van warmte en rust, relaxeren je en helpen je de dagelijkse stress los te laten. Van aqua tot turquoise, ultramarijn tot kobaltblauw, tot cyaan - je hebt een variërend pallet om uit te kiezen bij de creatie van jouw interieurdesign. In combinatie met wit en verschillende groene tinten geef je je huis een maritiem vakantiegevoel en wordt je voortdurend herinnerd aan de uitgestrektheid van de lucht, de pluizige wolken en de glinsterende zee.

Met blauw en wit kan je in je huis relaxeren
Met blauw en wit kan je in je huis relaxeren.

Ook al spelen alle blauwe tinten een belangrijke rol dit jaar, er is één speciale tint die uitsteekt, die zich opgesteld heeft als een eigen trend. Petroleumblauw is een donkerdere kleurennuancering dan het cyaangebied, en wordt ook beschouwd als blauw groen. De groene component kan echter grotendeels variëren: hoe dominanter deze is, hoe verfrissender het effect van het elegante petroleum. Het maakt niet uit welke mengeling je kiest voor petroleum, deze kleur is erg elegant en ziet er vooral adembenemend uit op grote meubeloppervlakken.

De eenvoudigste manier om de kleuren van de nieuwe trend te gebruiken: jouw vakantiefoto op een XXL canvas afdruk
De eenvoudigste manier om de kleuren van de nieuwe trend te gebruiken: jouw vakantiefoto op een XXL canvas afdruk

Petroleumblauw heeft een ongeëvenaarde helderheid waar ruimte aan gegeven moet worden. Daarom dien je de meubelen en de decoraties eenvoudig te houden in een petroleumblauwe kamer. Als je de koele kleur wenst te breken, kan je deze combineren met stoffen en accessoires in warme kleuren. Donkere warme bruintinten, oranje en bordeaux creëren een aangenaam contrast. Vooral klassieke materialen zoals messing of hout zien er mooi uit samen met petroleumblauw, en ze voegen terzelfdertijd een prachtige, aangename en warme sfeer toe aan de kamer.

Landelijke charme met pastel

Wanneer je denkt aan pastelkleuren, stel je je een Amerikaans kleuterverblijf voor in de jaren '50? Je zit er niet naast, maar ontwerpers en kleurenexperten hebben pastelkleuren opnieuw uitgevonden waardoor je nu jouw huis kan transformeren in een paradijs met zachte tinten gaande van lila tot munt.

De trend wordt een onderdeel van het dagelijkse leven. Het brengt ons terug thuis, waar we genieten van de kleine, maar mooie momenten van het leven met onze vrienden en familie, en samen quality time doorbrengen. Dit gevoel van veiligheid, harmonie en evenwicht wordt verkregen door pastelkleuren. Deze kleuren combineren mooi met elkaar; je kan één tot drie kleuren kiezen om je huis mee te decoreren.

Kleurrijk, maar subtiel. Het leven wordt in evenwicht gebracht met pasteltinten
Kleurrijk, maar subtiel. Het leven wordt in evenwicht gebracht met pasteltinten.

Verschillende paarse pasteltinten zoals lila, lavendel, en orchidee zijn er delicate combinatie. Deze kleuren bereiken, wanneer aangevuld met wit, hun volle effect en stralen hun positieve kwaliteiten van rood en blauw op hetzelfde moment uit: Rood stimuleert, blauw kalmeert - een perfect evenwicht!

Roos groeit ook in populariteit en ziet er het best uit in combinatie met grijze tinten en witsoorten. Als je roos wenst te gebruiken, maar niet je hele huis volledig in een pastelpallet wenst te decoreren, zijn bruine tinten de juiste keuze voor jou. Kies houten meubelen in donker, warm hout, en combineer dit met roos gekleurde kussens, dekens en accessoires. Je kan het super harmonieuze pasteleffect ook vermijden door tinten te gebruiken met een onderlaag van grijs. Je huis zal er modern uit zien, maar tegelijkertijd volwassen.

Roos combineert prachtig met donkere houten meubelen
Roos combineert prachtig met donkere houten meubelen.

(Bijna) alles wat glinstert is goud!

En tot slot, de winnaar van de Kleurentrends 2016! Okergoud is de koploper bij ontwerpers en kleurenexperten en is de meest trendy tint die dit jaar je kamers versiert, en hopelijk mogen er nog vele volgen! Okergoud is een aarden kleur met een hoge hoeveelheid geel, die een stuk minder intens is dan puur geel.

Je kan okergeel echt overal gebruiken in je flat zonder dat het opdringerig of te dominant wordt. Je kan er de muren mee beschilderen, of een keuze maken voor een mooie nieuwe sofa of sofahoes: met okergoud ben je volledig modieus en kan je niet fout gaan.

De absolute kleurentrend van het jaar: okergoud kan overal gebruikt worden
De absolute kleurentrend van het jaar: okergoud kan overal gebruikt worden.

Okergoud kan gecombineerd worden met tal van kleuren. Aangezien het om een aardekleur gaat, is okergoud vooral aantrekkelijk in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout, leder of vacht. Je kan ook linnen of steen gebruiken om een harmonieuze algemene indruk te creëren. Stoffen, kleuren van muren, meubelen en decoratieve elementen in oranje of roze tinten, of zelfs zwart en wit, creëert een verrassend harmonieus evenwicht met het warme okergoud. Deze tint is ook uitstekend voor het oplichten van kleine, iets donkerdere kamers en hen een verwelkomende en gezellige sfeer te geven.

Ga er voor!

Het maakt niet uit welke trend je verkiest: af en toe een nieuwe laag verf of nieuwe meubelen zijn geweldige manieren om creatief te zijn en je huis om te bouwen in jouw toevluchtsoord! Experimenteer en probeer interessante kleurencombinaties door middel van accessoires, en je vindt vast je eigen individuele trend! Vaak werken grote afdrukken op canvas in de nieuwste trendy kleuren het best - het is simpel en effectief op hetzelfde moment. Probeer het uit!