De Gouden Verhoudingui | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

De Gouden Verhouding

Hoe uw thuis harmonieus ontwerpen

Hoe komt het dat sommige afbeeldingen, gebouwen of ruimtes in hun uitstraling een harmonieus effect op ons hebben? Wat geeft een voorzichtig schaaldier of een blad van een boom deze perfectie? En wat, vraagt u zich nu vast af, heeft dit allemaal te maken met interieurontwerp? Dit leert u allemaal in dit artikel!

1:1,618 is gelijk aan harmonie

Het feit dat harmonie onderworpen is aan de wetten der natuur was reeds bekend bij de volgers van Pythagoras in de 6e eeuw v.C. Het waren zij die deze "heilige wet" in getallen probeerden uit te drukken en het zo dus meetbaar te maken – en om er op die manier voordeel uit te halen, bijvoorbeeld in architectuur en kunst.

De Gouden Spiraal template voor interieur
Het Gouden Spiraal is een handige template voor uw interieurindeling

De basis voor harmonie is de numerieke verhouding 1:1,618. Het beschrijft de harmonieuze relatie van twee routes ten opzichte van elkaar – de Gouden Verhouding.

Neem eens een kijkje naar de verhouding tussen de lengte van uw hand ten opzichte van de lengte van uw voorarm... Precies! Ook hier zijn de "heilige proporties" aan het werk.

Motive richtlijnen
Plaats uw motieven op de richtlijnen om een meer harmonieuze afbeelding te verkrijgen

Er zijn meerdere rekenkundige aanpakken om de Gouden Verhouding te berekenen. Maar geen schrik! We hoeven geen gebruik te maken van het 8ste of 3de cijfer na de komma voor ons interieurontwerp. Indien u ruw geschat de verhouding op 1:1,61 houdt, bent u al veilig. Een voorbeeld nodig?

De beeldvorming

De resultaten uit de toepassing van de Gouden Verhouding kunnen even goed voorgesteld worden op basis van landschapsfoto's.

Centraal geplaatste berg
Sterke aanwezigheid: Een centraal geplaatste berg

De foto van een wijd landschap met een berg recht in het midden van de afbeelding trekt de aandacht magisch en exclusief naar de berg. De rest aan de linker- en rechterzijde wordt onbelangrijk, en bijna storend.

Hetzelfde landschap, genomen volgens het principe van de Gouden Verhouding, verplaatste de berg naar het linker- en rechter derde van de afbeelding. De afbeelding straalt nu harmonie uit. En ook alle details van het landschap worden waargenomen door het oog. De afbeelding is nu in evenwicht en brengt kalmte teweeg, ideaal om intens te bekijken.

Dat is wat we willen voor onze leefruimtes – evenwicht en relaxatie.

Bergen in de linker of rechter derde van het beeld
Harmonieus: Bergen op een derde links en rechts van de afbeelding

Waar de sofa nu te plaatsen?

Door hetzelfde principe te volgen kunt u simpelweg de beste plaats voor uw nieuwe sofa vinden alsook voor alle andere meubelen. Ook al heeft u geen zin om alles exact tot op de centimeter af te meten met een meetlat, hoeft dit geen probleem te zijn. Behoudt gewoon ongeveer de verhouding van 2:3.

Om te beginnen deelt u de kamer in twee gebieden op – één ongeveer de grote van twee derde van de kamergrootte, de andere ongeveer één derde. De grotere gebied biedt plaats voor de belangrijkste meubelen en beschrijft het hoofdgebruik van de ruimte – in ons geval, de woonkamer. Het kleinere gebied dient als een zone voor bijvoorbeeld rekken, of een tweede, kleinere zitkamer of wat u ook wenst.

Bank in het interieur
Waar de sofa te plaatsen? De interieurinrichting moet precies juist zijn...

Bij de keuze van meubelen zou u ook in overeenstemming met de 2:3 verhouding moet werken - dit leidt tot een harmonieus allround resultaat. Ideaal hiervoor is als de nieuwe sofa twee derde van de lengte van de volledige zitruimte in beslag neemt en de bijhorende koffietafel ongeveer twee derde van de lengte van de sofa meet.

Kleurontwerp in een mum van tijd

In het interieurontwerp wordt ook gezegd dat een goed ontworpen ruimte ook drie kleurencomponenten dient te bevatten in een verhouding van 60-30-10: eerst een dominante kleur, die ongeveer 60% van het gebied in beslag neemt, dus bijvoorbeeld op de muren en de vloer. De tweede kleur met een aandeel van ongeveer 30% wordt gewoonlijk bepaald door het meubilair. De overige 10% dient een sterke kleur te blijven, gereserveerd voor accentuering. Deze worden gevonden in bijvoorbeeld kussens, tafelkleedjes, gordijnen en foto's.

Heel simpel. Eigenlijk. Maar u bent niet zeker welke kleuren samen gaan? Welke combinaties echt harmonieus overkomen? Het principe van 1:1,61 kan u ook hier te hulp schieten!

Harmonieuze kleurencombinaties
Harmonieuze kleurencombinaties zijn geen toeval

Onderzoek heeft aangetoond dat de kleuren op een palet die van elkaar verwijderd zijn volgens de verhouding 1:1,61, vanuit een esthetisch opzicht vaak uitstekend goed bij elkaar passen. Nu zijn er programma's om deze kleurencombinaties gemakkelijk te bepalen, en deze worden onder andere gebruikt door interieurontwerpers – zoals de PhiMatrix Golden Ratio Color Palette Generator, die u gratis voor 14 dagen kunt gebruiken bij het downloaden van de professionele software PhiMatrix 1,618 (http://www.phimatrix.com) Dus u hoeft geen pak geld te spenderen en u kunt een uitgebreide selectie aan kleurencombinaties proberen!

De kers op de taart – het decor

Eens u de kamer met de passende kleuren en meubelen heeft uitgerust, ontbreekt enkel de decoratie nog. Een grote Foto op Canvas, een Foto op Plexiglas (of meer), enkele gordijnen aan de ramen...

Houd de twee derde regel in gedachten. Indien u wenst, kunt u bijvoorbeeld een grote afbeelding ophangen. Kies eerst de muur waar deze het best in beeld komt. Verdeel deze muur in gedachten in drie gelijke delen, zowel horizontaal als verticaal. De muur is nu opgedeeld in negen gelijke velden. Het midden van het centrale veld is de ideale plaats voor uw foto.

Tic-Tac-Toe van gelijken
Beeld uw muur in met negen velden van gelijke afmetingen, zoals in Boter-Kaas-en-Eieren

Indien u meerdere foto's aan de muur wenst te hangen, concentreer u op de vier kruispunten die het middelste veld omringen. Deze manier van werken wordt toegepast in vele galerijen. Bij variërende kadergroottes kunnen spannende indelingen worden gemaakt.

Bij raamdecoratie, die ook een beschermende afschermfunctie heeft, is het gunstig indien deze ongeveer 60 % van het raamgedeelte bedekt. Het resultaat is de zogenaamde "Gouden Rechthoek", die de geest van "heilige proporties" vertegenwoordigt..

Uitzonderingen bevestigen de regel

Geen regel zonder uitzondering! Dit geldt voor alles, en vooral wanneer we praten over individueel ontwerp. Uw smaak en uw intuïtie dienen altijd voorrang te krijgen. De instructies die u hier heeft gelezen dienen enkel als ruwe richtlijn. Elke goede interieurontwerper heeft dit steeds in zijn plannen en in zijn achterhoofd, maar weet ook wanneer de regels te breken.

Gewoonte interieur
Persoonlijk is nog steeds het mooist

Indien u, bijvoorbeeld in uw woonkamer, een centraal geplaatste haard tegen de muur heeft, is dit een centraal punt dat niet kan en mag genegeerd worden. Indien u het gevoel heeft dat een vierde kleur mist in uw kamer luister dan naar uw instincten! Ontwerp, inrichting, en vooral het ontwerp van uw eigen woonomgeving moet leuk zijn! De wiskundige berekeningen mogen op elk moment buiten bereik blijven.

Probeer het zelf uit...

Begin nu meteen en kijk naar uw eigen vier muren - in welke kamers voelt u zich bijzonder goed? Het kan goed zijn dat u het onbewust heeft ontworpen volgens de klassieke theorie van harmonie...