10 tips voor fantastische vakantiefoto’s | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

10 tips voor fantastische vakantiefoto’s

Neem je beste foto’s van het jaar

Kijk je al uit naar je volgende vakantie? Vergeet je camera niet in te pakken en je mooiste momenten vast te leggen. Maar je kan niet halsoverkop zomaar de beste foto’s van het jaar nemen – niets is erger dan een foto van een fantastisch object dat slecht genomen is! We willen je graag 10 uitstekende tips geven voor succesvolle vakantiefoto’s.

#1 Neem je tijd

Tijd is een kostbaar goed. We willen er allemaal meer van, maar hoe druk je het ook hebt, vergeet niet: je dag heeft maar 24 uur. Je moet prioriteiten stellen. Als je goeie foto’s wil nemen, neem dan je tijd om je vertrouwd te maken met de basisfuncties van je camera – vóór je op vakantie vertrekt!

Non scattare a caso: preparati in anticipo e studia l’ambiente che ti circonda
Neem niet gewoon snapshots – bereid jezelf voor en onderzoek het gebied

Wanneer je aankomt, mag je niet gehaast zijn. Ontspan. Laat de stad of het landschap bezinken voor je het fotografeert. Loop rond het gebouw, verken het gebied om het juiste perspectief in alle rust te kunnen bepalen. Als je je tijd neemt, zal je creativiteit geen grenzen kennen! Gebruik eventueel een statief – het zal je verplichten om je onderwerp en de details in je foto zorgvuldig te kiezen.

#2 Eerst komt, eerst maalt

Je kent het maar al te goed: je hebt het perfecte onderwerp om te fotograferen. Maar je bevindt je op een toeristische trekpleister en iemand loopt voortdurend in je beeld. Geen mogelijkheid om de Spaanse Trappen in Rome helemaal alleen te fotograferen, of wel?

Wil je de populairste bezienswaardigheden helemaal voor jou alleen? Dan zal je vroeger moeten opstaan…
Wil je de populairste bezienswaardigheden helemaal voor jou alleen? Dan zal je vroeger moeten opstaan…

Het hoeft zo niet te zijn. Ook als je graag uitslaapt op vakantie, moet je profiteren van de vroege ochtenduren om de mooiste vakantiefoto’s te maken. Niet alleen heb je de stad of je droomstrand voor jou alleen in de vroege ochtend, je zal ook voordeel halen uit het zachte en gelijkmatige licht van het ochtendgloren.

#3 Een kwestie van perspectief

Alles is een kwestie van perspectief, vooral als het op de perfecte vakantiefoto aankomt. Neem je normaal gezien een snelle snapshot van dat perfecte onderwerp, en dat is voldoende? Als je een echt goede foto wil nemen, moet je je tijd nemen en het perspectief bepalen. Loop rond je onderwerp en bepaal zorgvuldig de juiste positie.

Wees selectief in de keuze van de details in het beeld en wees aandachtig voor de gouden verhouding
Wees selectief in de keuze van de details in het beeld en wees aandachtig voor de gouden verhouding

De horizon in het midden houden is geen goed idee - dat wordt al snel saai. Het is beter deze in het bovenste of onderste derde van de foto te hebben. Je onderwerp kan je beter ook niet in het midden van het fotogebied hebben. Een kleine verschuiving naar rechts of links kan wonderen doen. Maak gebruik van de gouden verhouding en de gouden spiraal als een hulpmiddel en je foto’s zullen je fantastische vakantieherinneringen weergeven.

#4 Toon grootte

Je staat voor de indrukwekkende Niagara watervallen en je kan gewoon niet geloven hoe groot ze wel zijn. Je wil dolgraag je vrienden en familie thuis tonen hoe adembenemend het zicht op de watervallen is. Jammer genoeg is grootte in foto’s niet meteen duidelijk tenzij je een aantal trucjes gebruikt. Plaats je onderwerp in verhouding naast een ander object, of zelfs een persoon. Bijvoorbeeld, als je een boot ziet onderaan de watervallen, probeer deze dan mee in beeld te krijgen. Of plaats je reisgenoten in een verlaten landschap om de grootsheid van de natuur weer te geven.

Maar proporties zichtbaar – zet grootte in verhouding
Maar proporties zichtbaar – zet grootte in verhouding

Het is net hetzelfde voor kleine objecten. Leg iets heel kleins in je hand om de kijker een idee te geven van hoe klein het onderwerp echt is. Wees creatief en je zal eindeloze mogelijkheden ontdekken om de schaal in één oogopslag duidelijk te maken. Leg er je pen of een muntstuk naast – het zal je toelaten om de indrukwekkende grootte werkelijk vast te leggen

#5 Plaats je onderwerp in een kader

Elk beeld ziet er aantrekkelijker uit als het in het juiste kader geplaatst is. Uiteraard kan je je mooie vakantiefoto’s altijd nadien inkaderen. Maar soms biedt de omgeving een mogelijkheid om je onderwerp in een mooi kader te plaatsen op het moment dat je het fotografeert. Als je je de Plaça Reial in Barcelona wil herinneren, of je favoriete strand in Bali, maak gebruik van de omgeving.

Maak je onderwerp nog interessanter door een kader op de locatie te gebruiken
Maak je onderwerp nog interessanter door een kader op de locatie te gebruiken

Fotografeer een deel van een plaats vanuit een naburig steegje, waarbij je de boog gebruikt als een natuurlijk kader. Als de omgeving je geen kader kan bieden, zoek dan een beetje hulp. Op het strand kun je fotograferen met palmbladeren aan de randen. Dit soort natuurlijk kader werkt zeer goed als het een silhouet vormt.

#6 Aandacht voor detail

Vaak ben je zo overdonderd door de schoonheid van je vakantiebestemming dat je alles wil fotograferen en je alles in één enkele foto propt om de algemene indruk te bewaren. Jammer genoeg lukt dit enkel in zeer uitzonderlijke omstandigheden en zelfs dan zou je een breedhoeklens nodig hebben. Er zijn zo veel mooie details in alles dat een blik en een foto verdient. Bijvoorbeeld, als je een foto wil nemen van een indrukwekkend gebouw, moet je niet het volledige onderwerp in die ene foto passen.

Minder is meer – fotografeer grote objecten in meerdere kleine details
Minder is meer – fotografeer grote objecten in meerdere kleine details

Kies een mooi detail, misschien met een raam, een leuke tekening of een beeld. Je kan kruiden, fruit en groenten in de felste kleuren vinden in een winkel of op de markt. Fotografeer deze details, maar zorg er voor dat je aandacht hebt voor de achtergrond!

#7 Slecht weer, slechte foto’s? Helemaal niet!

Natuurlijk ben je teleurgesteld als het regent tijdens je strandvakantie. Maar eigenlijk is een regenachtige dag perfect geschikt voor fotografie. Als je je niet kan ontspannen op het strand, neem je camera en ga een paar mooie onderwerpen zoeken. Het voordeel van een regenachtige dag is dat de grijze hemel, in tegenstelling tot een zonnige dag, je foto’s geen scherpe contrasten of donkere schaduwen geeft, en in de plaats daarvan een zacht en gelijkmatig licht geeft.

Laat de regen niet op je gemoed inwerken – maak er het beste van!
Laat de regen niet op je gemoed inwerken – maak er het beste van!

Regen biedt ook een waaier aan nieuwe mogelijkheden. Regendruppels, regenbogen en de weerspiegeling van mensen, natuur en gebouwen in plassen op straat zijn geweldige onderwerpen voor mooie vakantiefoto’s. En het beste is dat als je op zoek bent naar dergelijke onderwerpen, je open staat voor schoonheid. Je denkt positief en de regen zal je goed humeur niet vergallen!

#8 Werken met rekwisieten en accessoires

Uiteraard zal je ook foto’s van jezelf willen nemen tijdens je vakantie – maar vind je de typische foto’s van de bekendste plaats van je vakantieparadijs een beetje saai? Dan moet je rekwisieten en accessoires gebruiken. Momenteel zijn foto’s waarop de vakantieganger op een watermatras in de vorm van een donut, flamingo of zwaan ligt, bijzonder in de mode. Een heerlijk en kleurrijk ijsje is een perfect rekwisiet om het plezier en de leuke tijden te laten stralen in je foto.

Neem een foto van jezelf terwijl je leeft zoals een lokale bewoner – dit worden fantastische foto’s!
Neem een foto van jezelf terwijl je leeft zoals een lokale bewoner – dit worden fantastische foto’s!

Gebruik lokale voorwerpen of producten zoals een flamenco-waaier in Spanje, een bananenplant in Azië of een grote hamburger in de VS om te tonen waar je je vakantie doorbracht – toon meer dan enkel de grote bezienswaardigheden die iedereen fotografeert.

#9 De nacht wacht op jou

Je moet je camera niet opbergen eens de zon ondergaat. De nacht biedt in steden geweldige opportuniteiten om mooie vakantiefoto’s te maken. Verlicht je mooi gedecoreerde tafel met een diner bij kaarslicht of fotografeer de sterrenhemel. Je moet er enkel voor zorgen dat je een langere belichtingstijd en een hogere lichtgevoeligheid instelt om een succesvolle foto te maken.

Tip: je hoeft je niet te beperken tot het nemen van foto’s bij daglicht
Tip: je hoeft je niet te beperken tot het nemen van foto’s bij daglicht

Gebruik een statief waar mogelijk zodat het beeld niet wazig is. Als je geen statief bij hebt, kun je leunen op je reisgenoot of leunen tegen een pilaar. Of zet de camera neer en gebruik de zelfontspanner. Trouwens, deze tips zijn ook van toepassing als je wil fotograferen in gesloten kamers waar je geen flits kan of wil gebruiken.

#10 Portretten op vakantie

Terwijl je op vakantie bent heb je de beste kans om een mooie portretfoto te maken van jezelf en je geliefde. Je bent ontspannen en gelukkig, hebt een beetje zon gezien en je ziet er geweldig uit. Zoek een leuke achtergrond en kies het juiste perspectief. Portretten maak je best na zonsondergang of ’s nachts als het licht best is. Je moet geen typische portretfoto maken – tenslotte ben je geen nieuwe paspoortfoto aan het maken, maar een die aantoont hoe je je voelt wanneer je op vakantie bent. Kies een interessant fotodetail en kies een deel van het gezicht, zoals de ogen.

Vakantieherinneringen blijven langer hangen wanneer ze in portretten worden gevat
Vakantieherinneringen blijven langer hangen wanneer ze in portretten worden gevat

Fotografeer voor een gedetailleerde achtergrond en beslis of je met een open diafragma wil schieten om het gezicht verder scherp te maken. Als je leeft in een leuk gezin en je bent bevriend met de groenteboer om de hoek, kun je ook hun toestemming vragen om hun foto te nemen. Uiteindelijk zijn het de mensen die je ontmoet die er voor zullen zorgen dat je vakantie een onvergetelijke ervaring wordt!

Breng het vakantiegevoel bij je in huis

Deze tips laten je je vakantie zo goed documenteren dat je de foto’s opnieuw en opnieuw wil zien en er van zal dromen. In onze shop kun je ingelijste foto’s met kaders afdrukken of je favoriete foto afdrukken op doek - zodat je je vakantie rechtstreeks binnen je vier muren kan brengen!