Ontwerp fotoboek op een meer verbeeldende manier | Deko Wereld
BesteCanvas.nl

Ontwerp fotoboek op een meer verbeeldende manier

Tips voor uw fotoboek ontwerp

Een fotoboek ontwerpen – hoe moeilijk kan het zijn? Maar van zodra u van start gaat, rijst de eerste vraag: Hoe begin ik eraan? Welke structuur is het meest geschikt? En welke indeling gebruik ik het best? Onze tips helpen u het perfecte ontwerp te creëren voor uw fotoboek. En het best van al: het is heel simpel...

In het verleden had men een moeilijke taak om een fotoboek samen te stellen: Afdrukken verzamelen, een selectie maken, lijmen, handmatig labelen... dit was (en is) een eerder saaie kwestie. En het wordt zelfs slechter indien u de taak halfslachtig uitvoert - dan is het resultaat gewoonlijk niet erg origineel en - zeker een grote tekortkoming - het fotoboek kan niet gereproduceerd worden.

fotoboeken waren ofwel vervelend ofwel monotoon
Heel wat moeite en beperkte mogelijkheden – fotoboeken waren ofwel vervelend ofwel monotoon

Gelukkig is alles vandaag een stuk eenvoudiger: Want nu kunt u Fotokalenders, Fotoboeken en zelfs meer op uw computer maken. U heeft enkel de benodigde software nodig (of u kunt bijvoorbeeld onze online software gebruiken) en u heeft de keuze uit tal van ontwerpmogelijkheden voor achtergronden, pagina-indelingen, covers, enz. U kunt uw foto's rechtstreeks uploaden van uw opslaglocatie in de pagina's van uw album. Ook het bewerken van uw foto's is gewoonlijk in zekere mate mogelijk. Op die manier creëert u uw individuele onmiskenbare fotoboek.

Maar indien u een heel speciaal fotoboek het uwe wenst te noemen of als geschenk wenst te geven, dan hebben we enkele suggesties voor u.

individuele fotoboeken van bestecanvas.nl
Sneller, eenvoudiger en veelzijdiger: individuele fotoboeken van bestecanvas.nl

Het juiste concept en structuur

De eerste vraag is: Welk thema zal uw fotoboek sieren? Wenst u enkele vakantiefoto's tentoon te stellen of een speciaal familiemoment vast te leggen? Wilt u een verhaal vertellen met uw fotoboek of dienen de foto's de kijker enkel te beïnvloeden? Indien u bijvoorbeeld een verhaal wilt vertellen, is het de moeite waard om een bijzonder grondige selectie te maken en de foto's chronologisch te ordenen.

Met voldoende creativiteit kan alles omgevormd worden in een verhaal. Rapporteer over uw eigen reizen of vertel het verhaal van uw kleinkind van geboorte tot afstuderen - alles is mogelijk.

Denk aan het juiste concept voor uw verhaal
Van wie dient het fotoboek te zijn? Denk aan het juiste concept voor uw verhaal

De selectie van de afmetingen van het boek, vb. liggend of zelfs vierkant, is in de eerste plaats een kwestie van smaak. Het hangt ook een beetje af van de afmetingen van de foto's die u verkiest en wenst te gebruiken. Om een verhaal te vertellen, dient u ook te denken aan de ruimte voor tekst en hoe dit geïntegreerd moet worden. Hier kunnen korte, beschrijvende tekstjes aangeboden worden als foto-onderschrift. Een verdere mogelijkheid is om in elk geval een tekstpagina als opening te gebruiken voordat een tijdssegment met de bijhorende foto's begint.

Voor een fotoboek met foto's van de laatste vakantie met weinig tekst dient er speciale aandacht uit te gaan naar de samenstelling van de foto's. U dient opnieuw chronologisch te werk te gaan. In elk fotoboek dient er een rode draad zichtbaar te zijn.

Bij elke speciale plaats kunt u bijvoorbeeld de plaatsnaam invoeren in de eerste foto van de reeks. Met deze chronologie kunt u zelfs een verhaal creëren zonder verklarende teksten.

Reiskronieken zonder te veel tekst
Reiskronieken zonder te veel tekst - geef enkel de plaatsnaam in de eerste foto van de reeksen

Samenstelling foto's

Indien u naar één van uw foto's kijkt en u krijgt het gevoel dat deze consistent en harmonieus overkomt, dan heeft u bewust of onbewust de klassieke regels van fotosamenstelling overwogen. Vormen, kleuren, structuren en proporties bieden in de juiste relatie tot elkaar harmonie, vrede, relaxatie of juist spanning en dynamiek.

De Gouden Verhouding – zoals in detail verduidelijkt in deze post – is verantwoordelijk voor het overbrengen van harmonie, maar diagonale lijnen en asymmetrische structuren refereren naar dynamiek en beweging.

Zoek in uw foto's naar formele en thematische overeenkomsten. Deze kunnen perfect gecombineerd worden in hoofdstukken of groepen.

U kunt speciale effecten creëren met foto-in-foto samenstellingen. Hiervoor dient u de hoofdfoto te kiezen met het basisthema en twee of drie kleiner gedetailleerde motieven naast elkaar toe te voegen. Indien het basisthema bijvoorbeeld de onderwereld is, kan het er als volgt uitzien: De achtergrond - het hoofdmotief - is gemaakt uit een foto van het oppervlak van de langzaam bewegende zee, de gedetailleerde foto's tonen een school vissen, gedeeld in 2 of 3 gedeeltelijke foto's.

Met deze truc kan een inleiding voor een familiekroniek gecreëerd worden, wat een voorbeschouwing biedt voor het verhaal na de opening.

Foto-in-foto samenstellingen wekken heel wat indrukken in één enkele pagina op
Foto-in-foto samenstellingen wekken heel wat indrukken in één enkele pagina op

De indeling ontwerpen

Welk formaat uw fotoboek uiteindelijk zal hebben - de belangrijkste regel is: Overlaad de pagina's niet! Dit houdt in: Het is beter foto's te kiezen met grotere afmetingen dan vele kleine foto's op één pagina te plaatsen. Deze laatste manier ziet er snel onoverzichtelijk uit en vele details van uw foto's gaan verloren.

De fotoboeksoftware biedt vele achtergronden, die u onder de foto's kunt plaatsen. Maar wat met een achtergrondfoto die past bij het thema, stil is en niet opdringerig overkomt, geschikt is voor alle pagina's van uw fotoboek en die u zelf heeft genomen? Wanneer u een dergelijke achtergrond selecteert, moet u zeker zijn dat het weinig tot zelfs geen details bevat en een milde kleur heeft. Op die manier botst het niet met verschillende motieven die u op de pagina's wenst te gebruiken.

Echte blikvangers zijn ook foto's met zich herhalende vormen en kleuren. Deze zijn zeer geschikt voor een volledige dubbele pagina.

Een trouwalbum met een mooi ontworpen indeling
Een trouwalbum met een mooi ontworpen indeling – met onze fotoboeksoftware is dat eenvoudig gemaakt

Een prachtige tekening of afbeeldingen zijn geweldig als achtergrond. U kunt een dergelijke foto uit de templates kiezen, of er simpelweg één uploaden in de fotoboeksoftware. Maar u kunt ook een gedetailleerd landschap of architectuurfoto ophelderen, om deze als achtergrond te gebruiken. Probeer beiden zelf eens uit om te zien wat u het leukst vindt.

Werken met grafische software

Hedendaagse fotoboeksoftware biedt een ongelofelijk aantal ontwerpmogelijkheden. Maar indien u individuele foto's wenst te verbeteren, kan een gratis bewerkingssoftware gebruikt worden. De omvatten onder andere Gimp voor beeldbewerking of Scribus voor desktop publishing (DTP). (Professionele programma's zoals Adobe Photoshop voor fotobewerking of Adobe InDesign voor desktop publishing zijn ook ideaal - maar indien u het zelden gebruikt zijn ze echter te duur.)

Alle voorgenoemde alsook de ontelbare niet-vermelde programma's hebben één ding gemeen: het neemt een zekere trainingsperiode in beslag om hen efficiënt te gebruiken. Misschien bent u reeds in het bezit van een dergelijk programma en gebruikt u het voor andere doeleinden - in dat geval biedt deze kennis ook een goede ondersteuning bij het maken van uw fotoboek.

Even klassiek als de oude fotoboeken in het begin
Even klassiek als de oude fotoboeken in het begin, maar gemaakt op een modernere en mooiere manier

Vervolgens slaat u elk van de afgewerkte foto's op als een JPG-bestand in de hoogste kwaliteit. U kunt deze foto's simpelweg toevoegen aan de fotoboeksoftware van bestecanvas.nl . Met uw prachtige foto's kunt u bijvoorbeeld een foto-in-foto samenstelling maken door grotere foto's als achtergrond van het volledige album in te stellen en vervolgens gedetailleerde foto's in enkele fotocontainers te plaatsen.

U ziet – uw creativiteit kent geen grenzen. En indien u graag met iets meer moeite te werk gaat, wordt u beloond met een heel speciaal fotoboek!